Ανακοινώσεις

13-06-2019
Η προσβολή εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς! ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae) Διαπιστώσεις: Την εµφάνισή του έκανε ο τετράνυχος σε καλλιέργειες µε υπαίθριες πεπονιές στο νοµό Νοµό Μαγνησίας .Αναµένεται και στους άλλους νοµούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και γ... (συνέχεια)
12-06-2019
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου και την ανάπτυξη του εντόμου. Περονόσπορος (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica) Διαπιστώσεις: Την είσοδο του έκανε ο περονόσπορος στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας που έκλεισαν ή κλείνουν μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου. Συμπτώμα... (συνέχεια)
11-06-2019
Η ιταλική οργάνωση ελαιοκαλλιεργητών Olivicola εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντιμετώπιση του βακτήριου Xylella fastidiosa στους ελαιώνες της γειτονικής χώρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Olivicola, επισημαίνει ότι σε επίσκεψη, που έκανε στις περιοχές των επαρχιών Bari και Salento, είδε ότι «μόνο σε έναν από τους τέσσερις ελαιώνες το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις αρχές των ορθών γεωργικών πρακτικών (όργωμα, κλάδεμα, τεμαχισμός κ.λ.π.). Στο υπόλοιπο 75%... (συνέχεια)
10-06-2019
Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ αυτήν της κατανάλωσης και οδηγεί σε αυξημένα παγκόσμια αποθέματα, πιέζοντας τις τιμές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC). Επιπρόσθετη πίεση δέχεται όμως το βαμβάκι και από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με δασμούς και από τις δύο πλευρές. Μολονότι η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%, στην παραγωγή αναμένεται άλμα της τάξεως του 7%, με την αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα&nbs... (συνέχεια)
08-06-2019
Αυτό διαφαίνεται από τις πρώτες τιµές που έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδοµάδες από συνεταιρισµούς, που ναι µεν προσπαθούν να διαµορφώσουν από νωρίς ένα κλίµα, αλλά δεν µπορεί παρά να δεσµεύονται από υπαρκτά ρίσκα που υπαγορεύει το ελεύθερο εµπόριο. Εφόσον λοιπόν συνεταιρισµοί όπως της ΕΑΣ Βόλου χτίζουν µια άµυνα στο σκληρό στα 20 λεπτά ανά κιλό, κρίνουν πως οι οιωνοί είναι θετικοί και το ρίσκο  µικρότερο απ’ ό,τι άλλες χρονιές. Κάπως έτσι υπαναχώρησε και η ΕΑΣ Τρικάλων, προσφέροντας... (συνέχεια)
07-06-2019
Οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδοµάδα τις φεροµονικές παγίδες και να δοθεί µεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντοµοκτόνων, ώστε να µην υπάρξει κίνδυνος υπολειµµάτων στους καρπούς. ΕΝΤΟΜΑ ΑΝΑΡΣΙΑ - ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ –ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ) Οι συλλήψεις των ακµαίων των εντόµων συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές και γενικά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι περιορισµένες.. Επισηµαίνεται ότι ο αριθµός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σηµαντικά όχι µόνο ανά περιοχή ... (συνέχεια)
06-06-2019
Ειδικοί από τη Βιομηχανία και επιστήμονες συζήτησαν στρατηγικές για τον μελλοντικό έλεγχο ζιζανίων, ασθενειών και εντόμων στη γεωργία. Η Bayer πήρε μέρος στο 14ο  Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας της IUPAC (Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας), το παγκόσμιο ηγετικό γεγονός σε αυτό το πεδίο, ως μία από τους κύριους χορηγούς. Περίπου 1.500 ειδικοί για την υγεία των φυτών πήραν μέρος στο γεγονός που έλαβε χώρα στη Γάνδη του Βελγίου, από ... (συνέχεια)
05-06-2019
Για την καταπολέμηση των μυζητικών εντόμων στο βαμβάκι η Κ&Ν Ευθυμιάδης σας προτείνει εφαρμογές με Teppeki® 50WG, το καινοτόμο εντομοκτόνο που έχει κατακτήσει την προτίμηση των παραγωγών βαμβακιού τόσο για την αποτελεσματικότητα του, όσο και για τη διάρκεια προστασίας της καλλιέργειας. Τι είναι το Teppeki® 50WG Το Teppeki® 50WG (flonicamid 50%) είναι διασυστηματικό εντομοκτόνο με δράση ενάντια στα μυζητικά έντομα της τάξης των Ημίπτερων. Ανήκει στη νέα χημική ομάδα... (συνέχεια)
03-06-2019
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με Δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 4/6/2019 για την στελέχωση του μητρώου εκπαιδευτών ενηλίκων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για τα προγράμματα εκπαίδευσης Νέων Γεωργών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο http://katartisi2019.elgo.gr   Οι Εκπαιδευτές ·θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις όσον αφορά:   την ειδικότητά τους... (συνέχεια)
31-05-2019
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων: o 2 – 5 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών. o 8 - 11 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae) ► Οι συλλήψεις του εντόμου στο δικτύου των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 26 - 28 Μαΐου (εκτιμάτ... (συνέχεια)