Ανακοινώσεις

24-11-2015
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2468/2015) δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τον "καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)".   Τα είδη είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι: Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρ... (συνέχεια)
23-11-2015
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Μια κρίση που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και τους Γεωτεχνικούς. Όλες όμως οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια της κρίσης βάζουν ως στόχο τους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και ως προμετωπίδα αυτής της ανασυγκρότησης θέτουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας. Τον τελευταίο καιρό όμως παρακολουθούμε με αγωνία να λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν άμεσα την αγροτική παραγωγή... (συνέχεια)
20-11-2015
Οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν σήμερα , περισσότερο από ποτέ, την στενότερη συνεργασία και με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσεων και την ταχύτερη εκβιομηχάνιση των καινοτόμων λύσεων. Η Yara, θα είναι παρούσα κατά την προσεχή διάσκεψη για το κλίμα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με σκοπό να επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων για κάποια από τα σημαντικότερα και πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό, η Yara ένωσε τις δυνάμεις της με τη Νορβηγική ΜΚΟ Bellona, το... (συνέχεια)
19-11-2015
Το περασμένο διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου η εταιρεία Παπαστράτος της Philip Morris International (PMI) διοργάνωσε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Ξάνθη στο οποίο συμμετείχε και ο ΑγροΤύπος. Το ταξίδι περιελάμβανε ξενάγηση σε καπνοκαλλιέργειες και επίσκεψη στο χωριό Μύκη καθώς και στις εγκαταστάσεις μεταποίησης καπνού της Συνεταιριστικης Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τόσο η εταιρεία Παπαστράτος όσο και η ΣΕΚΕ κάνουν σημαντικές επεν... (συνέχεια)
18-11-2015
Στην δημιουργία Αγροτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί τους αγρότες, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κου. Βαγγέλη Αποστόλου. Το ταμείο θα είναι ενταγμένο, ως τομέας, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη δημιουργία της οποίας προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θα είναι έτοιμη τους πρώτους μήνες του 2016. Ο κ. Αποστόλου, παρα... (συνέχεια)
17-11-2015
Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι αγρότες φαίνεται πως οργανώνονται μαζικά και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις εντός των Αθηνών στις 18 του Νοέμβρη. Το ραντεβού τους είναι στην πλατεία συντάγματος. Η μαζική ή μη συμμετοχή των αγροτών στις 18 του μηνός θα προκαθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στη φορολογία, στον ΦΠΑ και στον στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. (συνέχεια)
16-11-2015
Στο Σχέδιο Νόμου για τα Βοσκοτόπια (κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής για εξέταση) περιλαμβάνονται και ορισμένες τροπολογίες του Νόμου 4036/2012 για τα Γεωργικά Φάρμακα, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη που αναφέρεται στα ληγμένα γεωργικά φάρμακα, των οποίων τόσο η χρήση όσο και η κατοχή ή διάθεση συνεπάγεται κυρώσεις και σοβαρά έξοδα καταστροφής (με αποστολή σε ειδικές εγκαταστάσεις του εξωτερικού) για τους παραβάτες. Με την τροπολογία, εφόσον τελικά ψηφισθεί, επιτρέπεται ο επανέλεγχος της σταθερότ... (συνέχεια)
15-11-2015
H αγροτική γη είναι η καλύτερη επένδυση με απόδοση 1.200 %,  ενώ τα διατροφικά προϊόντα έχουν ετήσιο πληθωρισμό 30%.   Πολλά περισσότερα φαίνεται να γνώριζαν οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων από τους οικονομικούς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων της τελευταίας δεκαετίας. «Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο μπορείς» έλεγαν στα παιδιά τους στις αρχές του 1960 και τώρα μάλλον είναι η καταλληλότερη στιγμή να θυμηθούμε τη λαϊκή αυτή ρήση. Η γη, η αγροτική γη αποτελεί πλέον... (συνέχεια)
14-11-2015
Με εκτιμήσεις για σύντομη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από 1ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκαν οι πολιτικές ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια σχετικής σύσκεψης με εκπροσώπους της Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Αναλυτικότερα, η σύσκεψη έγινε με την προεδρία του υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέ... (συνέχεια)
13-11-2015
Πρόστιμο 5% επί της συνολικής επιδότησης για όσους δεν συμμορφώνονται με τους ελέγχους και δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έγγραφα στους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο του τίτλου V του Κεφαλαίου III του Κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013 ("Έλεγχος των συναλλαγών"), με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Το πρόστιμο ισούται με το 5% της συνολικής αξίας των επιδοτήσεων που δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν κατά τον έλεγχο. Αναλυτικά η απόφαση: Ορίζο... (συνέχεια)