Ανακοινώσεις

17-11-2015
Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι αγρότες φαίνεται πως οργανώνονται μαζικά και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις εντός των Αθηνών στις 18 του Νοέμβρη. Το ραντεβού τους είναι στην πλατεία συντάγματος. Η μαζική ή μη συμμετοχή των αγροτών στις 18 του μηνός θα προκαθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στη φορολογία, στον ΦΠΑ και στον στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. (συνέχεια)
16-11-2015
Στο Σχέδιο Νόμου για τα Βοσκοτόπια (κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής για εξέταση) περιλαμβάνονται και ορισμένες τροπολογίες του Νόμου 4036/2012 για τα Γεωργικά Φάρμακα, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη που αναφέρεται στα ληγμένα γεωργικά φάρμακα, των οποίων τόσο η χρήση όσο και η κατοχή ή διάθεση συνεπάγεται κυρώσεις και σοβαρά έξοδα καταστροφής (με αποστολή σε ειδικές εγκαταστάσεις του εξωτερικού) για τους παραβάτες. Με την τροπολογία, εφόσον τελικά ψηφισθεί, επιτρέπεται ο επανέλεγχος της σταθερότ... (συνέχεια)
15-11-2015
H αγροτική γη είναι η καλύτερη επένδυση με απόδοση 1.200 %,  ενώ τα διατροφικά προϊόντα έχουν ετήσιο πληθωρισμό 30%.   Πολλά περισσότερα φαίνεται να γνώριζαν οι προηγούμενες γενιές Ελλήνων από τους οικονομικούς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων της τελευταίας δεκαετίας. «Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο μπορείς» έλεγαν στα παιδιά τους στις αρχές του 1960 και τώρα μάλλον είναι η καταλληλότερη στιγμή να θυμηθούμε τη λαϊκή αυτή ρήση. Η γη, η αγροτική γη αποτελεί πλέον... (συνέχεια)
14-11-2015
Με εκτιμήσεις για σύντομη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από 1ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκαν οι πολιτικές ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια σχετικής σύσκεψης με εκπροσώπους της Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Αναλυτικότερα, η σύσκεψη έγινε με την προεδρία του υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέ... (συνέχεια)
13-11-2015
Πρόστιμο 5% επί της συνολικής επιδότησης για όσους δεν συμμορφώνονται με τους ελέγχους και δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έγγραφα στους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο του τίτλου V του Κεφαλαίου III του Κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013 ("Έλεγχος των συναλλαγών"), με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Το πρόστιμο ισούται με το 5% της συνολικής αξίας των επιδοτήσεων που δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν κατά τον έλεγχο. Αναλυτικά η απόφαση: Ορίζο... (συνέχεια)
12-11-2015
Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελική του μορφή, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Προηγήθηκε συστηματική διαβούλευση με τους εταίρους για την αγροτική ανάπτυξη και διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε., προκειμένου να ενσωματωθούν σχόλια και παρατηρήσεις της Επιτροπής επί του αρχικά υποβληθέντος Προγράμματος. Ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.agrotikianaptixi.gr, στη μορφή που υποβλήθηκε στην ηλεκ... (συνέχεια)
11-11-2015
Το δικό τους δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 18 Νοεμβρίου, ετοιμάζονται να δώσουν οι νέοι αγρότες και νέοι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους απΌ όλη την Ελλάδα, για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων- ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση και καλεί όλες τις Ενώσεις της να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσο... (συνέχεια)
10-11-2015
Η ανεπαρκής λίπανση διαταράσσει το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μείωσης της γονιμότητας των εδαφών προειδοποιεί ο ΣΠΕΛ, έπειτα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της "Ηλεκτρονικής Ψηφοφορία" για την καταγραφή της κατανάλωσης λιπασμάτων την περίοδο 2014-2015. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, σε συνθήκες υπολίπανσης βρίσκεται μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, λόγω των στενών περιθωρίων που αφήνει η οικονομική δυσπραγία τ... (συνέχεια)
09-11-2015
Το αποκαλούν «κρέας του φτωχού», επειδή οι παλαιότεροι το έτρωγαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη -φτάνει μέχρι και 44%- ενώ σήμερα το λούπινο (περί ου ο λόγος) έρχεται να δώσει λύση στα αυξημένα έξοδα των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία, συγκαταλέγεται στις εύκολες καλλιέργειες με χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ αποτελεί και μια κερδοφόρα καλλιέ... (συνέχεια)
08-11-2015
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας την Πέμπτη (5/11/2015), στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις πληρωμές των ενισχύσεων, που κατατέθηκε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, ανέφερε τα εξής: «δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70% της ενιαίας ενίσχυσης». Όμως διευκρίνισε ότι οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ενι... (συνέχεια)