Ανακοινώσεις

13-11-2015
Πρόστιμο 5% επί της συνολικής επιδότησης για όσους δεν συμμορφώνονται με τους ελέγχους και δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έγγραφα στους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο του τίτλου V του Κεφαλαίου III του Κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013 ("Έλεγχος των συναλλαγών"), με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Το πρόστιμο ισούται με το 5% της συνολικής αξίας των επιδοτήσεων που δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν κατά τον έλεγχο. Αναλυτικά η απόφαση: Ορίζο... (συνέχεια)
12-11-2015
Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελική του μορφή, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Προηγήθηκε συστηματική διαβούλευση με τους εταίρους για την αγροτική ανάπτυξη και διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε., προκειμένου να ενσωματωθούν σχόλια και παρατηρήσεις της Επιτροπής επί του αρχικά υποβληθέντος Προγράμματος. Ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.agrotikianaptixi.gr, στη μορφή που υποβλήθηκε στην ηλεκ... (συνέχεια)
11-11-2015
Το δικό τους δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 18 Νοεμβρίου, ετοιμάζονται να δώσουν οι νέοι αγρότες και νέοι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους απΌ όλη την Ελλάδα, για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων- ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση και καλεί όλες τις Ενώσεις της να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσο... (συνέχεια)
10-11-2015
Η ανεπαρκής λίπανση διαταράσσει το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μείωσης της γονιμότητας των εδαφών προειδοποιεί ο ΣΠΕΛ, έπειτα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της "Ηλεκτρονικής Ψηφοφορία" για την καταγραφή της κατανάλωσης λιπασμάτων την περίοδο 2014-2015. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, σε συνθήκες υπολίπανσης βρίσκεται μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, λόγω των στενών περιθωρίων που αφήνει η οικονομική δυσπραγία τ... (συνέχεια)
09-11-2015
Το αποκαλούν «κρέας του φτωχού», επειδή οι παλαιότεροι το έτρωγαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη -φτάνει μέχρι και 44%- ενώ σήμερα το λούπινο (περί ου ο λόγος) έρχεται να δώσει λύση στα αυξημένα έξοδα των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία, συγκαταλέγεται στις εύκολες καλλιέργειες με χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ αποτελεί και μια κερδοφόρα καλλιέ... (συνέχεια)
08-11-2015
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας την Πέμπτη (5/11/2015), στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις πληρωμές των ενισχύσεων, που κατατέθηκε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, ανέφερε τα εξής: «δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70% της ενιαίας ενίσχυσης». Όμως διευκρίνισε ότι οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ενι... (συνέχεια)
07-11-2015
Τα Προγράμματα Προώθησης των ελληνικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της θέσης τους στις σημαντικότερες αγορές της ΕΕ και των τρίτων χωρών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο πολυσυνέδριο Capital+Vision, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου Όπως γνωστοποίησε την τελευταία τριετία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης τριανταπέντε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Καναδάς, Γαλλία... (συνέχεια)
06-11-2015
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 7,3 δισεκατομμύρια σήμερα σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική εστιάζει στην καινοτομία καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα ΚΑΠ παρέχει ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους αγρότες να προ... (συνέχεια)
05-11-2015
Με τροποποιητική απόφαση επιτρέπεται πλέον η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ανεξαρτήτου της μορφής του αζώτου, το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 1η Φεβρουαρίου στις μη ευπρόσλβητες περιοχές. Με την εν λόγω απόφαση, διευκρινίζεται στους καλλιεργητές ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο αζωτούχο λίπασμα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν αυτό θα είναι νιτρικό ή αμμωνιακό άζωτο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χρήση του δεν θα υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ανά στρέμμα μονάδες. Υπενθυμί... (συνέχεια)
04-11-2015
«Φτωχοί» είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας οι αγρότες  ενώ η συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά το «σκανάρισμα» το οποίο έκανε στα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν τον περασμένο χρόνο   532.917 αγρότες,  που αναμφιβόλως  έχουν μπει στο «στόχαστρο» του Μνημονίου.    Πιο συγκεκριμένα με βάση αυτά τα στοιχεία που σκοπίμως διοχετεύθηκαν προς τα έξω: &nb... (συνέχεια)