Ανακοινώσεις

29-02-2016
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου αναμένεται να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ενώ περί τα τέλη Απριλίου θα καταβληθούν το β΄ μέρος της εκκαθάρισης της Bασικής Eνίσχυσης καθώς και η Πράσινη Ενίσχυση. Όσον αφορά τις εκκρεμότητες από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης εξαρτώνται από την ένταξη των ανειλημμένων υποχρεώσεων από το προηγούμενο στο νέο ΠΑΑ 2014-2020. Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του οργανισμ... (συνέχεια)
26-02-2016
Την απαράδεκτη καθυστέρηση, που συνεχίζει επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλει στους δικαιούχους Έλληνες παραγωγούς το σύνολο των 180 εκ. Ευρώ δεσμευμένων κοινοτικών κονδυλίων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις καθώς και τα υπόλοιπα 590 εκ. Ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης (10% της βασικής και 30% του πρασινίσματος), καυτηριάζει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική ερώτηση, που απηύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Η κ. Αραμπατζή επισημα... (συνέχεια)
25-02-2016
Μεγάλη ποσότητα ελληνικού καπνού δεσμεύτηκε να απορροφήσει η Philip Morris International με συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.   Η γνωστή καπνοβιομηχανία θα προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνο... (συνέχεια)
24-02-2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Την δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης των Ελλήνων αγροτών από τις Βρυξέλλες ανοίγει για πρώτη φορά η Κομισιόν. Χωρίς τη μεσολάβηση της ελληνικής Πολιτείας, οι Ελληνες παραγωγοί έχουν πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προϋπολογισμού 111 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέραν του γεγονότο... (συνέχεια)
23-02-2016
Η έννοια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών (Integrated Crop Management) έχει λανθασμένα ταυτιστεί στη χώρα μας με πρότυπα ή πρωτόκολλα συστημάτων ποιότητας, αλλά και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες πιστοποίησης τους. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών (ΟΔΚ) είναι ουσιαστικά «η εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών τη με στόχο την περιβαλλοντικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη παραγωγή». Τα πιστοποιημένα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης απευθύνονται σε αγορές ευρείας κατα... (συνέχεια)
22-02-2016
Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών, καθώς και κλιμάκωση των εισφορών, με δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, περιλαμβάνονται σε πακέτο 25 μέτρων που πρότεινε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Ωστόσο, η πρώτη επίσημη αντίδραση ήλθε από τη διοικηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που επισημαίνει ότι πρόκειτ... (συνέχεια)
19-02-2016
Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να εκδίδουν την Κάρτα Αγρότη και έχει γίνει ήδη η σχετική συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με όσα είπε χθες στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη.  Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός: «Όλα τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα Τραπεζικά Ιδρύματα, θα ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο και την πορεία εφαρμογής του προϊόντος αυτού στον αγροτικό κόσμο, μέσω της... (συνέχεια)
18-02-2016
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες που ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες προκειμένου να προσκληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συζητήσουν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει. Άκαρπη απέβη η συνάντηση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας στο τελωνειακό φυλάκιο του Προμαχώνα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με το μ... (συνέχεια)
17-02-2016
Η Γαλλία απέτυχε να εξασφαλίσει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης για τους κτηνοτρόφους της σε συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα (15 Φεβρουαρίου), καθώς το Παρίσι προσπαθεί να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες που προκαλούν οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.   Οι Γάλλοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες εβδομάδες, μπλοκάροντας δρόμους, δημόσια κτίρια καθώς και τα σούπερ μάρκετ. Η αυξανόμενη κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο Φ... (συνέχεια)
16-02-2016
Tο τρέχον έτος θα είναι μια χρονιά μεγάλων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και αναφέρεται σε ορισμένες από αυτές μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών: "Θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Δρομολογήσαμε ήδη την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μ... (συνέχεια)