Ανακοινώσεις

13-02-2016
Οι πρώτες εκτιµήσεις από τους αρµόδιους του υπουργείου κάνουν λόγο για συνδεδεµένη στο σκληρό σιτάρι στα 4,5 ευρώ το στρέµµα από 3,6 ευρώ που ήταν η ενδεικτική τιµή και 19,7 ευρώ το στρέµµα για το ροδάκινο από 16,9 ευρώ το στρέµµα της ενδεικτικής τιµής.  Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε στοιχεία του προϊσταµένου στο τµήµα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Σωτήρη Κουτσοµήτρου, όπως τα παρουσίασε στην Agrotica, σηµαντικά µικρότερες είναι και οι δηλωθείσες εκτάσεις στη βιοµηχανική ντοµάτα (... (συνέχεια)
12-02-2016
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο "κόκκινο". Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδω... (συνέχεια)
10-02-2016
Του Σταυρουλάκη Αρτεμ. Κωνσταντίνου Οικονομολόγος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσ/κης Διαβάζω συχνά πυκνά, από γραμματιζούμενους, πως οι αγρότες δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους και πως χρόνια τώρα λάμβαναν επιδοτήσεις που τις έκαναν διπλοκάμπινα και τριπλοκάμπινα, «πανώγραφαν» και τέλος πάντων έκαναν και πολλά άλλα δεν θυμάμαι ακριβώς τις άγνωστες αυτές λέξεις… Δε λέω, γραμματιζούμενοι είναι, κάτι θα ξέρουν… Και οι νομοθέτες, γραμματιζούμενοι είναι. Κάτι θα ήξεραν όταν νομοθετούσα... (συνέχεια)
09-02-2016
Για υπαρκτό κίνδυνο παράνομης κρατικής ενίσχυσης της ΕΒΖ, κάνει λόγο σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η βουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκη Κ. Κεραμέως. Όπως αναφέρει η βουλευτής στην ερώτησή της, «...η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) δυνάμει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 27ης Μαρτίου 2015». Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει... (συνέχεια)
08-02-2016
Ενώ ασχολούμαστε μόνο με τα ασφαλιστικό και το φορολογικό στα μπλόκα το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθούμε να μην το προβάλουμε. Σαφώς και συμφωνώ με τα δίκαιά αιτήματα των συναδέλφων μου στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς και με την βοήθεια των ΜΜΕ αναδεικνύουμε  το λάθος πρόβλημα που έχει ο πρωτογενής τομέας στην χώρα μας και την Ε.Ε. Και για να καταλάβετε τι λέω ασχολούμαστε με το τι θα πληρώσουμε παραπάνω στον ΟΓΑ ή τι θα πληρώσουμε περισσότερο σε φόρους όταν   σύμφωνα με την έρευνα της... (συνέχεια)
06-02-2016
Μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με βάση τρία αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα θα καθιερωθεί ειδική κάρτα για τους αγρότες, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Στο όνομα της αναζήτησης «αντιμέτρων» για την εκτόνωση της κρίσης με τα αγροτικά μπλόκα, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με σκοπό την ευν... (συνέχεια)
05-02-2016
Τη μεγαλύτερη κίνηση εξαγοράς ξένης επιχείρησης έκανε η Κίνα, με την προσφορά ύψους 43 δις. δολαρίων που έκανε η κρατική εταιρεία της ChemChina (China National Chemical Corp) για την απόκτηση της ελβετικής εταιρείας σπόρων και παρασιτοκτόνων Syngenta, αποσκοπώντας στη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων. Η εξαγορά, που ανακοινώθηκε και από τις δύο εταιρείες, θα επιταχύνει μία αναδιάταξη του παγκόσμιου τομέα χημικών του αγροτικού τομέα και αποτελεί πρόβλημα για την αμερικανική εταιρεία Mo... (συνέχεια)
03-02-2016
Προθεσμία πέντε ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας. Σε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ έχουν προχωρήσει οι αγρότες, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης. Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας των αιτημάτων και των προτάσεών τ... (συνέχεια)
02-02-2016
«Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που εισάγει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ότι θα φτωχύνουν οι γεωργοί, αλλά θα πάει ακόμα χειρότερα η Ελλάδα, θα πάψει να παράγει», δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 fm” και στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”, στις 29 Ιανουαρίου, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Γκλαβάκης. «Αν τρεις άνθρωποι έχουν ένα ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ κι ο ένας είναι δημόσιος υπάλληλος, αυτός θα πληρώσει 178 ευρώ εφορία και θα του μείνουν 9.820 στο χέρι. Εάν αυτός που κερδίζει 10.000 ευρώ (έσοδα–έξ... (συνέχεια)
29-01-2016
Μαζική ήταν η προσέλευση του αγροτικού κόσμου την πρώτη ημέρα της 26ης Agrotica, γεγονός που απέδειξε τη βαρύτητα της διοργάνωσης για τον κλάδο.  Όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια HELEXPO, παρά τη δυσκολία πρόσβασης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων, και τη ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης, που κρίθηκε απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της, οι επισκέπτες έσπευσαν στους χώρους της Agrotica.   Συγκεκριμένα, περισσότερα από 25.000 ... (συνέχεια)