Ανακοινώσεις

29-08-2015
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του νέου υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  Δημήτρη Μελά, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου παρέδωσε, μεταξύ άλλων, στον κ. Μελά: Τον κατάλογο των προγραμματισμένων πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες για το μήνα Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 229 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί τα αντίστοιχα ποσά. (ο κατάλογος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου) Το νομοσχέδιο για τις Βοσ... (συνέχεια)
28-08-2015
Το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. διοργανώνει Ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ με τίτλο "Συνδυασμός φωτοκαταλυτικών και φυσικών μεθόδων με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την αδρανοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων που περιέχουν φυτοφάρμακα" (PhotoWetSun).   Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 10:00-14:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εισηγήσεις θα περιλ... (συνέχεια)
27-08-2015
Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι των περιοχών Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Νιγρίτας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 16 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για θέματα σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό τους. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα των Σερρών είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν δυναμικά σ... (συνέχεια)
26-08-2015
Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή κινέζικη παραγωγή βάμβακος, καθώς οι αγρότες της χώρας στράφηκαν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως αυτή του καλαμποκιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κινεζικής Ένωσης Βάμβακος (CCA), που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, η φετινή παραγωγή της χώρας αναμένεται να κυμανθεί στους 5,5 εκατ. τόνους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση, σε ποσοστό –15%, σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία κυμάνθηκε στους 6,5 εκατ. τόνους. Όπως υποστηρίζει η CCA, η μ... (συνέχεια)
25-08-2015
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή σίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 727 εκ τόνους περίπου, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Η αυξημένη παραγωγή του Καζακστάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας αντισταθμίζουν την μειωμένη παραγωγή της Αργεντινής , Καναδά και των ΗΠΑ. Η παγκόσμια κατανάλωση σίτου προβλέπεται αυξημένη στους 715 εκ. τον, αλλά υπολειπόμενη της παραγωγής, ενώ  αύξηση (+5,6%) θα... (συνέχεια)
24-08-2015
Σύμφωνα με τo Αμερικανικό Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται μειωμένη κατά 20,6 εκ.τ (2% περίπου, στους 986 εκ. τον.) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Μεγάλη πτώση καταγράφεται στην παραγωγή των ΗΠΑ (-13,5 εκ τ, ποσοστό -3,7%), της ΕΕ (-12,9 εκ. τ, -17%), της Βραζιλίας (-5 εκ. τ, -6%).    Μικρή αύξηση ( +4 εκ. τ) προβλέπεται για την παγκόσμια  κατανάλωση, η οποία θα υπερβαίνει την παραγωγή κατά 2,3... (συνέχεια)
20-08-2015
  Στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας ζητούν, μεταξύ άλλων, προαπαιτούμενων, οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2015, όπως αναφέρεται σαφώς στο «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ», που έχει προσαρτηθεί ως παράγραφος Γ στο κεφάλαιο 3 του νόμου 4336 ο οποίος αφορά την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου από την Βουλή.  Αίτημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ... (συνέχεια)
14-08-2015
Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις. Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.   Δρομολ... (συνέχεια)
13-08-2015
Τον Οκτώβριο θα κληθούν τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν περισσότερο εξειδικευμένα πράγματα για τον αγροτικό χώρο, πατώντας πάνω στον αυστηρότερο προσδιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που περιέχεται στις ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης, η συζήτηση της οποίας ξεκινά σήμερα το πρωί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, κ. Βαγγέ... (συνέχεια)
12-08-2015
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και με τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, φαίνεται πως έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελληνική γεωργία, έστω και αν διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός ότι κάποια μέτρα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.Με τις αυξήσεις που θα γίνουν σε εισφορές, φορολογικούς συντελεστές αλλά και στο κόστος ενέργειας, μετά την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις επιστροφές στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα πληγεί σοβαρά ο αγροτικός κλάδος και μάλιστα με... (συνέχεια)