Ανακοινώσεις

31-05-2019
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων: o 2 – 5 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών. o 8 - 11 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae) ► Οι συλλήψεις του εντόμου στο δικτύου των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 26 - 28 Μαΐου (εκτιμάτ... (συνέχεια)
30-05-2019
Σε χρονιές που, κατά την περίοδο του φυτρώµατος και µέχρι την εµφάνιση των µόνιµων φύλλων των βαµβακοφύτων, επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες υπάρχει έντονος ο κίνδυνος εκδήλωσης σηψιρριζιών.  Να σαπίσει, δηλαδή, η ρίζα των µικρών βαµβακοφύτων, µε συνέπεια την καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ή, το χειρότερο, την ξήρανσή τους. Εντονότερες είναι οι ζηµιές, όταν οι χαµηλές θερµοκρασίες συνδυάζονται µε υπερβολική υγρασία, από βροχοπτώσεις ή ποτίσµατα. Οι παραγωγοί για να διαπιστώσου... (συνέχεια)
28-05-2019
Η συρρίκνωση του πληθυσμού της υπαίθρου, αφορά τα 2/3 των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι το 59% του αγροτικού πληθυσμού της ηπείρου. Απαραίτητη για την διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου κρίνεται μια μεταρρύθμιση στην Κοινή Αγροτική Επιτροπή, η οποία απομακρύνεται από την λογική των ενισχύσεων και της διάθεσης πόρων αποκλειστικά σε ενέργειες που σχετίζονται  άμεσα με την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά αντιθέτως, χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις με την αξιοποίηση κοινοτικών ... (συνέχεια)
27-05-2019
Σημαντικά θέματα θα κληθούν να αποφασίσουν οι Ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν από τις εκλογές της Κυριακής (26/5), για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μετά το 2020. Μετά από δυόμιση χρόνια προετοιμασίας, τα κράτη μέλη και η Ευρωβουλή ετοιμάζονται για την τελική διαπραγμάτευση, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει μια συμφωνία μέσα στο Φθινόπωρο του 2019. Εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση είναι δύο βασικά σημεία για τη διαμόρφωση του ύψους της βασικής ενίσχυσης που θα εισπράξουν οι Έλληνες αγρότες στη νέα περίοδ... (συνέχεια)
24-05-2019
Το προϊόν μας Coragen® 20SC διευρύνει τις χρήσεις του εναντίον του χρυσοκάνθαρου (Anomala vitis) στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαμασκηνιάς. Το συγκεκριμένο έντομο ανήκει στην τάξη των κολεοπτέρων (οικ. scarabaeidae ). Συχνά η έξοδος των ενηλίκων του A. vitis γίνεται κατά μεγάλους αριθμούς και τα έντομα δημιουργούν μεγάλα σμήνη που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Το ενήλικο τρώει τα φύλλα εκτός των κύριων νεύρων, τους οφθαλμούς κα... (συνέχεια)
23-05-2019
Συστήνονται άμεσες επεμβάσεις όπου διαπιστωθεί η παρουσία των εντόμων. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα και τη Μύγα της Ασίας. ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ- ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Rhagoletis cerasiLoew, Diptera: Tephritidae) • Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές. • Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο. • Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επ... (συνέχεια)
22-05-2019
Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για όλες τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.   ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Plasmopara viticola Berk. & Curt., Berl. & De Toni Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων. Οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Αρχικά συμπτώματα μολύνσεω... (συνέχεια)
21-05-2019
Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer έδωσε δυναμικά το παρόν στην ημερίδα για την ελιά που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, στο Μεσολόγγι. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο  ενδιαφέρον παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αλλά και γεωπόνοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων προϊόντων φυτοπροστασίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών  - επιστημόνων που κάλυψαν θεματικά όλες τις πτυχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. ... (συνέχεια)
20-05-2019
Την είδηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης από την Ημαθία, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Αυτό μεταφράζεται σε συνολικό ποσό 2,14 δις για την επταετία ενώ αυτή τη περίοδο το ποσό που δίνεται είναι περίπου 1,4 δις. Σημειώνεται εδώ ότι με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας θα έχει και κάποια ευελιξία στην περίπτωση της της εξωτερικής σύγκλισης, δεσμεύοντας μεγαλύτερο ποσό  για τις συνδεδεμένες ώστε να μην φανεί πολύ η μεί... (συνέχεια)
17-05-2019
Το προϊόν Coragen 20SC διευρύνει τις χρήσεις του εναντίον του χρυσοκάνθαρου (Anomalavitis) στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαμασκηνιάς. Το συγκεκριμένο έντομο ανήκει στην τάξη των κολεοπτέρων (οικ. scarabaeidae).  Συχνά η έξοδος των ενηλίκων του A. vitis γίνεται κατά μεγάλους αριθμούς και τα έντομα δημιουργούν μεγάλα σμήνη που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Το ενήλικο τρώει τα φύλλα εκτός των κύριων νεύρων, τους οφθαλμούς και τις τρυφερές κορυφές των βλαστών. ... (συνέχεια)